top of page

 2

 MUZIKAAL VERLEDEN

static-assets-upload11418399503114631562.gif

Muziek is iets ontzettend moois en bestaat al sinds de mensheid is ontstaan. Het is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven en velen van ons kunnen eigenlijk geen dag zonder. Soms merk je het misschien niet eens, maar in elk geluid dat we horen zit wel een stukje muziek verborgen. Zelfs in reclames op tv, films en series is er altijd muziek aanwezig die er gewoon bij hoort. Onbewust worden we omringd door muziek, en dat is juist wat ons leven zo bijzonder maakt. Muziek helpt ons door moeilijke tijden heen en brengt emoties naar boven. Het helpt ons om dingen los te laten en te verwerken. Maar muziek is er ook altijd om positieve gevoelens op te roepen en te genieten van het moment!

In deze onderzoeksopdracht ga jij de muzikale wereld van jezelf of die van iemand anders verkennen. Welke nummers roepen mooie herinneringen op? Welke liedjes beschrijven echt wie iemand is? Kortom, welke muziek vertelt het verhaal iemands leven? Neem de tijd om dit te ontdekken en deel je bevindingen.

static-assets-upload11418399503114631562.gif

INFORMATIE

OPDRACHTEN

VOORBEREIDENDE OPDRACHTEN: 

ter voorbereiding op de eindopdracht maak je eerst de voorbereidende opdrachten. Jouw docent geeft aan welke opdrachten je moet maken:

​

EINDOPDRACHT:

​​

DEADLINE 
 10 november '23 

Let op: mis je deze deadline dan heb je t/m 17 november de tijd om de opdracht alsnog, met in acht neming van 2 aftrek punten, in te leveren. (PO-regel). Deze opdracht (2) OF opdracht 5 OF 8 kan, na toetsweek 3 herkanst worden, middels een vervangende opdracht.

WAT EN HOE INLEVEREN (zie Somtoday)

Op Wix in de map van periode 1:

1. De gemaakte voorbereidende opdrachten overzichtelijk in een document (of direct) op WIX.

2. De Podcast direct op WIX

Vergeet niet je site te publiceren!

​
static-assets-upload11418399503114631562.gif
Opdracht 2.1

OPDRACHT 2.1: DE 7 VAN JE LEVEN

Naar welke nummers luister je vaak en waarom? Wat betekenen ze voor je? In hoeverre passen ze bij hoe jij leeft en bij wat je aan mooie momenten hebt meegemaakt?  Denk aan eindkamp groep 8, voor de eerste keer verliefd een verre reis die je met je ouders hebt gemaakt? Muziek herinnert ons niet alleen aan momenten of tijden, maar vaak ook mensen die een belangrijke rol spelen of speelden in ons leven. Ook koppelen we muziek aan emoties.. Soms is het mooi, soms is het moeilijk of doet het pijn en heb je behoeft aan dat ene nummer dat je troost biedt. 

​

  • Maak een lijst van 7 nummers die jouw leven beschrijven. Noteer: titel en artiest

  • Je mag zelf weten hoe je dit aanpakt. Vind je dat lastig maak dan gebruik van de opties hieronder: MIJLPALEN, DIERBAREN of EMOTIES 

​

TIP:

Vind je het moeilijk om te graven in je herinneringen, dan kun je ook je platen, cd’s of jouw online playlists bekijken.

ORGANISATIE TIPS

​

  • Maak een document aan die je OPDRACHT 2 noemt en opslaat in de map van periode 1.

  • Sla in dit document alle voorbereidende opdrachten op, zo kun je niets kwijtraken.

STAP 1: overzicht

Maak een overzicht van de  belangrijkste momenten uit je leven. Je kunt je je leven ook verdelen naar jaren. Je kunt dit doen naar leeftijd (bijv. 0-5 jaar, 5-10 jaar, etc.) of naar periodes die bij je passen (bijvoorbeeld basisschoolperiode, eerste baantje, etc.).

​

STAP 2: per moment een liedje

Schrijf per moment een liedje op waarnaar je destijds luisterde. Weet je het niet meer? Probeer dan terug te gaan naar het gevoel van toen en schrijf het op in steekwoorden. Welke nummers roepen een soortgelijke emoties bij je op?

MIJLPALEN

DIERBAREN

​

STAP 1: lijst van dierbaren

Maak een lijst van jouw dierbaren en schrijf per naam nummers op, die bij hem of haar passen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen op basis van wat jullie samen hebben meegemaakt of een gevoel dat jullie verbindt.

​

STAP 2: welk liedje ben jij?

Als anderen jou met één liedje zouden moeten beschrijven, welk liedje zou dat dan zijn? Vraag het verschillende mensen die belangrijk voor je zijn en met wie je een ander soort band hebt. Door verschillende mensen te vragen, krijg je een lijst die verschillende kanten van jou laat zien.

​

EMOTIES

​

Noteer: welke nummers/liedjes je?

(Kies er 7)

​

1. heel blij maken

2. vlinders in je geven

3. emotioneel maken

4. veel energie geven

5. rustig maken

6. troost geven

7. boos maken

8. angstig maken

9. romantisch maken

10. plezier geven

11. een zomers gevoel geven

12. een herfstig gevoel geven

13. doen ontspannen

14. ..

​

OPDRACHT 2.2: MIJN TOP 3 

Stel een top 3 samen uit de 7 nummers uit opdracht 2.1.  Maak vervolgens onderstaande opdrachten:

​

A. Geef van elk nummer een link naar Spotify en/of Youtube 

 

B. Noteer bij elk nummer:

  • De titel van het nummer,

  • De naam van de artiest/band,

  • Jaartal van uitbrengen,

  • In een of enkele woorden waarom dit nummer in jouw top 3 staat: denk aan een MIJLPAAL, DIERBARE, EMOTIES'

  • Schrijf vervolgens een korte motivatie waarin je uitlegt waarom deze nummers voor jou zo speciaal zijn.

​

C. Lever deze top 3 in bij jouw docent voor een muzikale bingo.

​

Opdracht 2.2

VOORBEELD OPDRACHT 2.2 B:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titel: Three litte birds

Artiets: Bob Marley & The Wailers

Jaartal: 1980​

​

EMOTIE: zorgeloosheid

MOTIVATIE:

Het nummer stemt me vrolijk en maakt me even zorgeloos. De muziek is heel layed back en tekst van het nummer geeft letterlijk aan dat alles goed komt. Het is daarnaast een lekkere meezinger én het is van Bob Marley een van mijn muzikale helden. Dit nummer is altijd goed! 

OPDRACHT 2.3: ONDERZOEK ARTIEST/BAND

​

1. Geef algemene gegevens:

  • Naam: de naam van de artiest of band.

  • Herkomst: uit welk land of welke plaats komt de artiest of band?

  • Geboortedatum: wanneer is de artiest geboren of is de band opgericht?

​​

2. Muziekgenre: bij welk genre of welke genres hoort de muziek van deze artiest of band? Dit kun je vaak opmaken uit de stijl van hun muziek, de instrumenten die ze gebruiken en de teksten die ze schrijven.

​

3. Albums en nummers: welke bekende albums en/of nummers heeft de artiest of band uitgebracht? Noteer een paar van hun meest bekende en populaire werken.

Geschiedenis: Sinds wanneer en waarom maakt de artiest of band muziek? Hoe is de band ontstaan? Kun je iets vertellen over hun achtergrond en hoe ze hun muziekcarrière zijn begonnen?

​

4. Interessante info: zijn er interessante samenwerkingen waar de artiest of band aan heeft deelgenomen? Heeft de artiest of band ook ander werk gedaan buiten hun muziekcarrière?

​

5. Leuke feitjes/weetjes: noteer minimaal één leuk feitje of weetje over de band of artiest. Dit kan iets grappigs, onverwachts of unieks zijn dat niet veel mensen weten.

​

A-41441-1444396064-7860_edited.jpg

Bij opdracht 2.2 heb je 3 nummers gekozen en daarbij een korte motivatie geschreven waarom je deze nummers voor jou zo speciaal zijn. Bij deze opdracht ga je een onderzoekje doen naar de artiest of band van jouw favoriete nummer: het nummer dat in jouw top 3 lijst op 1 staat. Werk onderstaande uit in jouw document van OPDRACHT 2:

 

​

Opdracht 2.3
Opdracht 2.4
static-assets-upload11418399503114631562.gif
podcast-luisteren-beste-podcasts-pleidooi-1544106880.jpeg
podcasts.png

OPDRACHT 2.4: 'A REAL TALK' PODCAST

Podcasts zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Op weg naar het werk in de auto, via je oortjes op de fiets of via de speakers in de woonkamer, overal kun je luisteren naar podcasts die je interesseren. Ze zorgen voor entertainment of houden ons op de hoogte van het laatste nieuws. Juist in deze tijd is het fijn als we verhalen delen, elkaar inspireren en blijven leren.

​

Als eindopdracht gaan jullie in groepjes van 4 leerlingen een muzikale podcast maken aan de hand van een zelfgekozen thema. Een podcast waarin jullie 2 'artiesten' uit opdracht 3 interviewen.

​

Taakverdeling:

  • 2 Leerlingen ‘spelen’ de artiesten. Dit zijn artiesten waarnaar ze zelf, onderzoek hebben gedaan in opdracht 2.3. Zij leven zich helemaal in.

  • 1 leerling is interviewer/gespreksleider,

  • 1 leerling en is editor en werkt achter de schermen.

​​

Waar moet de podcast in ieder geval aan voldoen:

  • Het is vermakelijk: moet aansluiten bij doelgroep (havo 4 leerlingen),

  • De opbouw is helder (montage) aan de hand van een thema,

  • Duur: 8 - 10 minuten,

  • Naast stemmen is er ook ander geluid toegevoegd (editen kan in programma's als Audacity, GarageBand of Imovie),

  • Het geluid is van goede kwaliteit, de interviewer en de  geïnterviewden zijn goed verstaanbaar,

STAPPENPLAN​

 

STAP 1: TAKEN VERDELEN

De docent vormt groepjes van 4 leerlingen. Ga bij elkaar zitten en maak een rolverdeling:

  • 2 leerlingen spelen 'hun' artiest (opdracht 3),

  • 1 leerling is de interviewer,

  • 1 leerling is de editor.

Denk bij deze rolverdeling vooral na over wat je wilt leren van deze opdracht.

Bekijk de rubric van T2 voor aandachtspunten.

​

STAP 2: VOORBEREIDING

Voorbereiding vanuit de verschillende rollen:​​

​

  • DE ARTIESTEN: de leerlingen die de artiesten spelen ​leven zich volledig in hun rol in, zodat ze tijdens het interview antwoorden kunnen geven die de artiest zelf ook zou geven. Ze proberen dit zo te doen dat het lijkt alsof ze daadwerkelijk de artiest zijn. Om dit te bereiken, nemen ze de volgende stappen:

    • Ze verplaatsen zich volledig in de artiest. Dit doen ze door verschillende interviews van 'hun' artiest te bekijken of beluisteren en de manier van praten (dit mag gewoon in het Nederlands) en reageren van de artiest te bestuderen.

    • Ze onderzoeken de vragen die gesteld gaan worden in de podcast. Deze vragen krijgen ze van de interviewer. De leerlingen werken de antwoorden op de vragen uit en bereiden zich hierop voor, alsof ze de artiest zelf zijn.

 

  • DE INTERVIEWER: bedenkt het thema: waar gaat de podcast over? Welke boodschap willen hij overbrengen aan de luisteraar? Hier vind je goede tips voor een interview.

    • De interviewer maakt de vragen: welke vragen moeten er aan de artiest gesteld worden om een goed gesprek te voeren? Start met een prikkelende openingsvraag. Stuur deze vragen ruim van tevoren naar de groepsgenoten die de artiesten zijn, zodat zij zich kunnen voorbereiden! ....

    • De interviewer bedenkt de opbouw, denkt na over de rode lijn in de podcast en bespreekt dit met editor. De podcast moet ten minste een:

      • Introductie (hoe heet de podcast, waar gaat het over en  wie worden er geïnterviewd),

      • Middenstuk (het interview),

      • En een duidelijk eind hebben (samenvatting/conclusie en afsluiting).​​​​

​

Mic.gif
  • DE EDITOR:  neemt de organisatie en het editen op zich:

    • Bedenkt waar en hoe er opgenomen gaat worden en wat er daarvoor nodig is,

    • Verzamelt op basis van de opbouw die de interviewer bedacht heeft, geuidsfragmenten (nummers van de artiesten),

    • Zoekt uit met welk programma hij gaat werken en oefent daarmee,

    • Maakt een programma tune, aankondiging en afkondiging.

​​

STAP 3: OPNEMEN

Voor de opnames nemen jullie alle voorbereidingen mee:

  • DE ARTIESTEN: nemen de uitgewerkte vragen mee en hebben vooraf geoefend om te spreken als 'hun' artiest.

  • DE INTERVIEWER: verzorgt het interview en zorgt dat gesprek goed verloopt. Stel niet alleen de vragen die je hebt opgeschreven maar vraag ook eens door. Zo verloopt het interveiw natuurlijker en kun je dieper op een onderwerp ingaan.

  • DE EDITOR: zorgt voor een stille omgeving tijdens de opname en neemt de podcast op. Checkt of het geluid van goede kwaliteit is.

​

STAP 4: EDITEN

  • DE EDITOR: monteert de podcast. De editor maakt er een creatief geheel van dat aansluit bij de gekozen thematiek en zorgt ervoor dat de podcast juiste lengte heeft (8 min. - 10 min.).

​

STAP 5:  NAKIJKEN & INLEVEREN

  • DE EDITOR: stuurt voor de deadline de podcast naar de ander groepsleden,

  • DE ARTIESTEN & DE INTERVIEWER: ontvangen voor de deadline de podcast van de editor en beoordelen deze met de rubric. De editor past zonodig, ter verbetering, de podcast aan.

  • IEDEREEN: levert de podcast en het document met alle voorbereidende opdrachten in op de juiste manier op de eigen WIX in. 

​

STAP 6: EVALUATIE

  • Evalueer jullie podcast met behulp van de rubric, schrijf op waarom je 0, 1, 2 of 3 punten geeft en deel dit daarna met jouw groepje

  • Selecteer als groepje 1 hoogtepunt qua SPEL (door een van de artiesten dus) en 1 hoogtepunt qua INTERVIEWEN. Laat deze aan de klas horen. Beschrijf vervolgens als groepje wat je bij een volgende podcast anders zou doen.

bottom of page